Toni Solà, nutricionista esportiu i clínic d’en Nandu: “Ell dóna el toc d’art als meus menús, tenim gastronomia esportiva aplicada al Dakar.”

Quan ha començat en Nandu a seguir una dieta controlada per a la preparació d’aquest repte?
La meva incorporació al projecte és molt recent: hem definit i pactat objectius i ens hem focalitzat en l’imminent ralli d’Abu Dabi, que ens arriba un xic precipitat però ens ajudarà molt de cara al Dakar 2017.

Què necessita millorar en Nandu a través de la dieta per afrontar una cursa com el Dakar? Baixar pes, guanyar musculatura…
Quan es pretén fer front a un repte com aquest, una bona preparació física i mental durant els mesos previs al Dakar marcaran en gran part l’èxit de la cursa, per tant l’alimentació i la nutrició han de garantir una bona adaptació als entrenaments.

A la primera valoració de la composició corporal d’en Nandu hem detectat uns bons valors a nivell de teixit muscular, els quals segurament es veuran augmentats durant la preparació física. Pel que fa al teixit adipós creiem oportú i assumible una reducció d’entre 8 i 9 kg.

Què tens present a l’hora d’aplicar una proposta de nutrició a l’àmbit esportiu?
Cada esportista és diferent no hi ha una dieta per satisfer les necessitats de tots els esportistes, cal adaptar-la i ajustar-la a les característiques especifiques i individuals. És com fer-los un vestit a mida, i cal anar-lo ajustant a mesura que evolucionen.

El meu enfocament es basa en conèixer la fisiologia i necessitats de l’esport en concret, conèixer i entendre a fons l’esportista, els seus entrenaments, horaris de feina, motivacions, hàbits alimentaris, composició corporal, gustos, preferències, etc. per tal de començar-li a fer un pla a mida, que anirem ajustant en funció a les seves millores i necessitats. Intento potenciar els seus punts forts i millorar els seus punts més dèbils.

Quan preparem una cursa o competició hem de recollir el màxim d’informació, temperatura estimada, disponibilitat d’aliments, confortabilitat de l’hotel, horaris, avituallaments, oferta alimentària… tot plegat amb l’objectiu d’ evitar la improvisació i minimitzar els possibles riscos i poder aprofitar tots els recursos. Tot el que es pugui controlar ho hem de tenir controlat, l’esportista s’ha de centrar només en la competició.

A grans trets, aquesta dieta específica d’en Nandu pels dies de competició, què buscarà? Què haurà de menjar i beure?
Busca garantir uns nivells de glicèmia estables durant la cursa mitjançant una bona ingesta d’hidrats de carboni per assegurar que tant els músculs com el sistema nerviós central (cervell) rebin l’energia òptima per promoure un bon rendiment. Una mala o inadequada ingesta pot afectar les habilitats en el pilotatge o en les funcions cognitives (lectura del roadbook, presa de decisions).

En relació a què haurà de menjar i beure, al matí un bon esmorzar, ric en hidrats de carboni complexes, adequada hidratació, moderat en proteïnes i greixos. Durant la cursa portarà un camelback amb aigua més una combinació i concentració especial de sals minerals i sucres. Tornarà a tenir alguna oportunitat d’alimentar-se durant el refuelling (omplir gasolina), caldrà aprofitar aquests moments breus per reomplir el camelback i prendre algun aliment sòlid (barreta, plàtan, fruit sec, pastisset…)

Just al final de l’etapa iniciarem la recuperació de forma líquida amb una combinació de proteïnes i hidrats. I al cap d’una estona el dinar. La resta dels àpats els ajustarem per assolir un bon balanç.

La dieta dels dies d’entrenament és diferent que la dels altres dies on no es prepara?
És un error freqüent creure que l’alimentació d’un esportista ha de ser molt diferent de la dieta o alimentació d’algú que no fa esport. En realitat no ha de divergir tant, només en la quantitat però no en la qualitat. Cal partir d’una alimentació equilibrada, saludable i a partir d’aquí fem ajustaments ja sigui pel volum, la intensitat o la càrrega de treball de cada esportista però l’essència ha de ser la mateixa.

Com porta la dieta en Nandu? L’accepta bé? Es queixa perquè li heu tret alguna cosa?
Fa molt poquet que hem començat però crec que prou bé, ens hem entès bastant i ha vist que no ha de ser una alimentació monòtona i insípida, tot el contrari pot ser divertida i molt atraient. No cal fer restriccions però si ajustaments i adaptacions. De fet ho tenim molt fàcil per fer menús i plats molts bonics i gustosos, jo he preparat diverses propostes de menús i ell hi donarà el seu toc d’art gastronòmic. Obtindrem una gastronomia esportiva aplicada al Dakar.

Leave A Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *